Färg & Form i Galleri Ekbacken i Bonnarp
Vem har inte telefonklottrat, kladdat läroböcker fulla eller planlöst kladdat på servetten vid kaffebordet? Kluddat på det som ligger närmast i glada vänners lag? Pennan far ofta iväg vare sig du vill eller inte. Resultatet hamnar för det mesta hopknycklat i papperskorgen efter en leende förströdd blick på papperstussarna.
Susanne Jardeback Olesen – nobelkonstnär, kursledare, föreläsare och mentor låter sina elever/kompisar ta vara på materialet som ett incitament till fortsatt skapande. Energin får en extra skjuts av den naturliga gruppdynamik och närhet som vuxit fram under deras konstträffar där den individuella skaparlusten får flöda fritt mot gemensamma mål.
Kursdeltagarna får överföra färgerna och formerna eller motivet på papperstussen som delats ut under flera år, förändra eller förädla på akvarellpapper i svart och brunt. Vissa fortsätter processen, tar fram akryl- eller oljefärgerna och skapar nytt med ”kluddet” som grund.
På Galleri Ekbacken ställer elva penseldragare från tre kurser ut tillsammans med konstnären, ledaren och mentorn Susanne Jardeback. Det är andra året på rad som deltagarna ställer ut på Galleri Ekbacken i Bonnarp, nu under titeln ”Konst(igt) i färg och form 2.
– Alla känner alla. De behöver inte hålla sig till en kursdag eller grupp utan kan hoppa in i gemenskapen de tider som passar.
Alla lär av varandra och växer. Jag med, säger framgångsrika Susanne som förutom uppskattade utställningar i decennier även fått äran att skapa Nobeldiplom under flera år. Senast har hon även haft det stora hedersuppdraget att porträttera Nobelstiftelsens ständige sekreterare Staffan Normark som lämnat sin ”ständiga” post.
– Jag vill inte kalla mig för lärare utan mentor. Det är en stor glädje att få leda framåt, puffa på och se människor utvecklas. Alla måste få hålla sin egen stil, ta vara på sin speciella personlighet och begåvning. Vissa vill måla realistiskt, andra abstrakt. Vad vi vill uppnå i färg, form och inriktning är högst individuellt. Men det är viktigt med mentorer för att utveckla teknik och få svar på alla sina frågor. För min egen del var det Georg Suttner på Gerlesborgsskolan som trodde på mig, uppmuntrade mig och fick mig att våga gå vidare, säger Susanne som är utställningskommissarie.
– Någon måste hålla i röran, sovra bland verken för att skapa en helhet. I samlingsutställningar måste alla ta hänsyn till varandra, lära sig ta hänsyn – förena nytta med nöje. Alla har fått vara delaktiga i utformningen av vernissagekort och annan marknadsföring, säger Susanne och visar oss runt bland staplar av målningar, där var och en fått ta med sex verk var. Det gäller även de keramiska alstren som väntar på att ställas ut.
Det är en oemotståndlig färgprakt som tittar fram här och var men även mjuka, milda färgsättningar har tagit plats i verk med influenser från de flesta konstriktningar. Vissa söker ljuset, andra det stiliserade uttrycket eller varför inte det naiva…
Det är skaparglädje i dess rätta bemärkelse.
Bland utställarna finns såväl hobbymålare som de sökt sig vidare, eller är på G och lyckats komma med på jurybedömda utställningar.
Gunnel Säflund Almered, en av galleriets ägare och tillika akvarellist med ateljé i rummet intill, kommer också att hänga sina akvareller bland utställarna.
En av de utställare vi uppmärksammade på förra årets samlingsutställning och som även deltar här – Sarimaria Yrjänä har nyligen avverkat en spännande utställning i Röstånga med målningar i strontiumfärger i ett svartmålat rum!
En annan medverkande är Birgitta Auselius som jobbat med akvarell och bl.a. prytt almanackor med sina målningar och som nu söker sig till att utveckla andra tekniker under Susannes mentor- och ledarskap.
– Det här är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, utbrister Birgitta .
Ett gott och ärligt betyg till kompisarna och Susanne… Utställningen på Galleri Ekbacken i Bonnarp har vernissage lördagen den 15 oktober 12 – 17.
Samma öppettider gäller följande utställningsdagar: 15, 16, 22 och 23 oktober.