BMZ Regionalt nätmagasin

Energibomb på Galleri Ekbacken i Bonnarp

En riktig energibomb i färg och form, fylld av lust, lek och konstnärliga utmaningar… Grupputställningen ”Konst(igt) i Färg och form” som presenteras på Galleri Ekbacken i Bonnarp av Nobelkonstnären, kursledaren och kompisen Susanne Jardeback-Olesen bjöd på en konstnärlig helhetsupplevelse av oväntat slag.

Samlingsutställningar brukar alltför sällan var homogena, även om det är meriterade verksamma som är i farten.

I denna utställning faller ingen av de medverkande ur ramarna. Det lyser av välkomponerade, genomtänkta och koloristiska verk i akryl, olja och keramik med personliga avtryck och gott hantverk. Ändå är ingen av de åtta utställarna, förutom Susanne själv och Gunnel Säflund-Almered yrkesverksamma, även om vissa ihärdigt trampat på konstnärsbanan under många år.

Konstnärssjälarna fylls på i gruppdynamik och pedagogiska övningar. En uppgift kan t.ex. vara att hämta prylar ur en gammal Ica-kasse att fånga på duken. En av konstnärerna som jobbade kubistiskt blev så inspirerad att han vågade ta steget att lägga in realistiska föremål i den kubistiska miljön. En annan lossnade när han fick gå loss och testa vått i vått.

Att våga, att lossna…

– Tillsammans föder vi energi. Nya infallsvinklar, ofta förlösande uppstår när vi jobbar intensivt. Ett gemensamt mål med ständigt nya utmaningar, lek och hårt arbete… Jag vill få dem att växa, se hur de landar. Det är sann lycka, säger Susanne Jardeback-Olesen.

Susanne arbetar själv med ett prominent hedersuppdrag just nu. Hon har nämligen likt de gamla mästarna fått äran att måla ett oljeporträtt av en prominent person – i detta fall Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Staffan Normark. Hon tycks alltså själv gå själv från klarhet till klarhet efter sina tidigare uppdrag med att utföra unika Nobeldiplom. Föreläsningar och utställningar avlöser varandra. Men Susanne vet vad goda pedagoger, vänskap och gemenskap betyder för den framtida utvecklingen som konstnär. Georg Suttner på Gerlesborgsskolan är en av de konstnärer som fått henne att utvecklas och som hon ser som pedagogisk förebild.

– Vi har en fantastisk gemenskap i gruppen. Även om vi mestadels är i min ateljé och trädgård, samlas vi ofta hos Gunnel och Lennart Säflund här i Bonnarp – i ateljén, galleriet eller i ramverkstaden.

– Eller på den f.d. gödselhögen, inflikar Gunnel glatt. Gunnel är akvarellmålare och håller kurser i ämnet på gården medan maken gör inramningar i ramverkstaden. Ekbacken med vidhängande gårdslängor är med andra ord en helgjuten kreativ miljö för konstnärssjälar – en naturlig mötesplats att utbyta erfarenheter i samt inte minst nya själsfränder i.

Och så finns naturligtvis Galleriet Ekbacken som är en stor tillgång när gruppen vill ta ett helhetsgrepp och visa vilka resultat de uppnått. Galleriets stillsamma lantliga framtoning och rika ljusinsläpp lyfter och stärker såväl det sublima som explosiva, färgsprakande uttrycket.

Denna utställning är en liten naggande god färgexplosion, där var och ens personliga uttryck kommer till sin rätt. Bland verken lyser en stjärna lite klarare, mer bestämt och intensivt än de övriga målningarna. Det är Sarimaria Yrjänä som med sin ljusbehandling skapat skimrande vackra, stämningsfulla målningar med en nästintill magisk kraftverkan.

Utställare är Susanne Jardback-Olesen, Kerstin Olsson, Helén Stigson, Jonas Ahlqvist, Jörgen Palm, Gunnel Säflund-Almered, Siv Arveled och Sarimaria Yrjänä.

Konst(igt) i färg och form har vernissage lördagen den 3 oktober på Galleri Ekbacken 12 – 17. Samma tider gäller övriga öppningsdagar: 4 oktober, 10-11 oktober.